Starten met beleggen; hoe jonger hoe beter

De meeste mensen weten wel dat het verstandig is om op jonge leeftijd te beginnen met beleggen. Want over een langere periode levert beleggen in aandelen een fors rendement op.

Wanneer je wilt beginnen met beleggen, zul je van veel specialisten de bekende/traditionele beleggingsmethoden en wijsheden horen zoals “beleg voor koerswinst, kies voor een beleggingsfonds, ETF of lijfrente”, enzovoort. Zelf beleggen is natuurlijk uiteindelijk veel voordeliger en effectiever, omdat er weinig kosten aan de strijkstok blijven hangen, dat komt je rendement rechtstreeks ten goede.
Jonge beleggers met een lange termijn visie kunnen hier het meest van profiteren. Bovendien, jong geleerd is immers oud gedaan.

Er zijn veel redenen om (jong) te gaan beleggen. Voor ons geldt dat we hoofdzakelijk beleggen in de aandelenmarkt. Waarom? Allereerst moet je, ook als jonge spaarder/belegger, inzien dat inflatie de grootse bedreiging is voor spaarders. De afgelopen jaren was de inflatie laag. Het gemiddelde jaarlijkse inflatiepercentage van 2000 tot 2021 bedroeg ca. 2,1 procent. Zelfs met dat lage inflatiepercentage zou één euro, die je vanaf het jaar 2000 in een ouwe sok zou hebben bewaard, vandaag slechts 0,62 cent waard zijn.
De laatste tijd nadert de inflatie de 7 procent. Dat is hopelijk tijdelijk, maar dat betekent toch een snelle waardedaling van euro en dollar; een groot risico dus voor gewone spaarders. Je geld op een spaarrekening beschermt je niet tegen inflatie. Wat moet je doen om toch een behoorlijk rendement te behalen?
Aandelenmarkten hebben een geschiedenis van robuuste rendementen op lange termijn. In de afgelopen honderd jaar bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement op de Amerikaanse aandelenmarkt 10 procent. Dat betekent dat beleggers hun beleggingen om de zeven/acht jaar zien verdubbelen.
Wanneer je in het jaar 2000 100 euro zou hebben weggelegd, zou je nu 160 euro nodig hebben voor dezelfde koopkracht. Dan moet je wel rendement maken intussen.

Laten we even aannemen dat de rendementen in de komende decennia wat achter zullen blijven bij de resultaten uit het recente verleden. We rekenen met een rendement van 7%/jaar.

Stel, je hebt als doel om met pensioen te gaan met 250.000e op 65-jarige leeftijd.

Ben je 25 jaar? Dan moet je 1200 euro per jaar (her)beleggen, of 100 euro per maand om dat doel te bereiken.

Wacht je echter tot jouw 35ste jaar, dan moet je elk maand 210 euro beleggen om 250.000 euro te bereiken. Dat is meer dan het dubbele.

Stel je het uit tot je 45ste, dan moet je maandelijks 500 euro investeren om je doel te bereiken.
Dit alles op basis van “rente op rente”.

Vanzelfsprekend gaat sparen harder wanneer je (dividend) rendement boven de 7% ligt. Bij 8 procent per jaar hoeft een 25-jarige slechts 75 euro per maand te investeren.

Wanneer je eenmaal het spaardoel van 250.000 euro hebt bereikt, kun je daar vervolgens een levenslang pensioen uit halen van ca. 1750 euro per maand (7% x 250.000/12).