Tech, we kunnen er niet meer omheen

Tech-fondsen zijn de laatste jaren tot de meest aansprekende beursfondsen gaan behoren en misschien nu wel de belangrijkste “assets-class”. De Amerikaanse Tech-beurs Nasdaq is inmiddels ook de grootste beurs in de VS. De wereld kan niet mee zonder Tech. De meeste organisaties en bedrijven kunnen hun activiteiten niet uitvoeren zonder een forse Tech-component. Tech is een ruim begrip. Of je nu spreek over bio/medisch, artificial intelligence, robotica, software, ICT/telecom, fin-tech, vervoer, etc., overal is Tech een drijvende kracht en veelal onmisbaar. Tech moet immers ook voor veel hedendaagse problemen de oplossing brengen waaronder klimaat, (alternatieve) energie, gezondheid, etc.
Veel mensen denken dat je het beste rechtstreeks kunt investeren in Tech-bedrijven. Immers; zou je enige jaren geleden hebben geïnvesteerd in bedrijven als Tesla of Amazon, dan zou dat meer dan uitstekend hebben uitgepakt. Maar de Tech-markt (niet alleen in de VS) omvat duizenden bedrijven, waaronder ook veel start-ups.

Het tijdig en in een vroeg stadium ontdekken welk individueel bedrijf op termijn succesvol wordt/blijft is vrijwel onmogelijk.

Hoe dan wel?
De voorbeelportefeuille van “Beter beleggen dan de bank” omvat ca. 50 hoogdividend-fondsen verdeel over 7 fondstypen. Je kunt hiermee eenvoudig gespreid beleggen in “Tech” met daarbij ook nog eens hoog dividend van wel 8-12 %. Zo kun je veilig beleggen in talloze Amerikaanse beleggingsfondsen, de zogenaamde Closed end Funds (CEF). Veel van dergelijke fondsen hebben deels of helemaal een Tech-focus. Ze worden gemanaged door professionals met veel kennis van de diverse Tech-markten. Kijk maar eens naar het “Blackrock Science and Technology fund” met een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 23% over de laatst 6 jaar. En zo zijn er meer.

Ook kun je beleggen in zogenaamd Real Estate Investment Trusts (REIT). Veel REIT’s  hebben namelijk een Tech-focus omdat ze eigenaar/beheerder zijn van Tech-assets zoals 5G-infrastructuren en cloud/datacenters. Een enorme groeimarkt.

Tot slot zijn er ook veel Business Development Corporation (BDC) Tech-georiënteerd. BDC’s worden ook wel “de kleine banken” genoemd; ze investeren veelal in snelgroeiende Tech-bedrijven, met name (door)start-ups en met veel succes. Jij kunt hierin meedoen als particuliere investeerder in BDC’s.

Conclusie
Je kunt dus eenvoudig en gespreid in “Tech” beleggen via dergelijke fondsen met een hoog maandelijks/kwartaaldividend en daarnaast forse kans op koerswinst. En, je gokt niet op het mogelijke succes van individuele Tech-bedrijven.
Doe er je voor deel mee!