Actueel 24 november 2020

Tech, niet zo gek!

We hebben de laatste weken niet te klagen over het nieuwe optimisme op de beurzen. Over de hele linie zien we een opgaande lijn en veel fondsen zijn bijna weer op het niveau van begin dit jaar. Initieel zijn de (Amerikaanse) beurzen omhooggestuwd door de grote fondsen in de VS, met name de Tech-fondsen. De laatste weken zien we dat ook de rest van de markt de weg omhoog vindt.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de vooruitzichten op een Corona-vaccin. Ook leert de markt welke bedrijven en segmenten meer of minder gevoelig zijn voor de pandemie. Voor wat betreft de voorbeeldportefeuille zien we dat nu ook bij REIT’s en BDC’s het (koers)herstel gaande is maar nog niet helemaal voltooid. Ook de preferente aandelen zien we bijna allemaal weer richting 22-25 dollar gaan. Daarnaast blijven nog steeds vrijwel alle dividenden op peil sinds het begin van de corona-crises; daar doe we het immers voor. Als dividendbelegger wil je altijd graag op een laag niveau kopen om een ​​bovengemiddeld dividendrendement te behalen. Sommige sectoren hebben nog steeds verder groeipotentieel v.w.b. koersstijgingen, waaronder REIT’s. We zien dat het inkomen van DE meeste REIT’s op peil blijft, ondanks de initiële angst van de markt dat REIT-inkomens zouden slinken vanwege corona. (Zie ook de Actueel van augustus 2020 over REIT versus Tech).

Als je wilt (verder) bouwen aan een inkomstenstroom, en als je 100% van de dividenden wilt/kunt herbeleggen, dan kun je eigenlijk niet om REIT’s heen. Het kopen van REIT’s na een crash is altijd een goede investering gebleken. Nu is de tijd daarvoor; ze zijn nog goedkoop.
Ook voor Business Development Corporations (BDC) verwachten we verdere koersstijgingen. Voor beleggers met een wat langere horizon eveneens het overwegen waard, denken wij.

Tech-fondsen zijn de laatste jaren tot de meest aansprekende beursfondsen gaan behoren en misschien nu wel de belangrijkste “assets-class”. De Amerikaans Tech-beurs Nasdaq is inmiddels ook de grootste beurs in de VS. De wereld kan niet mee zonder Tech. De meeste organisaties en bedrijven kunnen hun activiteiten niet uitvoeren zonder een forse Tech-component. Tech is een ruim begrip. Of je nu spreek over bio/medisch, artificial intelligence, robotica, software, ICT/telecom, fin-tech, vervoer. etc., overal is Tech een drijvende kracht en veelal onmisbaar. Tech moet immers ook voor veel hedendaagse problemen de oplossing brengen waaronder klimaat, (alternatieve) energie, gezondheid, etc.
“Beter beleggen dan de bank” is graag actief in “Tech” en Tech- fondsen, zoals we met grote regelmaat naar voren brengen. Als jij Tech ook belangrijk vindt, kun je daarin (extra) investeren via talloze fondsen in de voorbeeldportefeuille die direct of indirect bij Tech zijn betrokken.

Zo kun je via Cohen & Steers Income Realty (RQI) beleggen in een mand met veelal technisch georiënteerde REIT’s waaronder 5G/infrastructuur REIT’s. Ook sommige individuele (tech) REIT’s komen in aanmerking zoals zoals Iron Mountain (datacenters). Talloze Closed end Funds (CEF) hebben eveneens een technologie-focus zoals Tekla Healthcare Investors (HQH). Hiermee beleg je indirect ook in een farmaciefonds zoals Moderna, dat recent een corona-vaccin heeft aangekondigd.
Ook Liberty All-Star Equity Fund (USA) en Liberty All-Star Growth Fund (ASG) hebben een fors deel van hun beleggingen in Tech-fondsen.
Diverse Business Development Corporation (BDC) hebben eveneens een Tech-focus zoals Horizon Technology Finance Corp. (HRZN). Ook de Prefs van Landmark Infra Partners (5G en alternatieve energie/ infrastructuur) en Medical Trans Billing (MTBCP) vallen hieronder.

We voegen deze keer een nieuw Tech-fonds toe aan de voorbeeldportefeuille met, tot op heden, een super trackrecord. Daarbij zul je zien dat je bij Tech-fondsen je niet altijd alleen naar dividendrendement moet kijken maar naar de “gemiddelde totale opbrengst per jaar”; op zijn Amerikaans “Average Annual Total Return”.

Average Annual Total Return; wat is dat?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het het verschil is tussen de Conservative-portefeuille en de Advanced-porteuille. We heb er natuurlijk al vaker over geschreven, kijk maar eens in de Actueel van september 2020.
“Conservative versus Advanced hoe gaan we hiermee om?”

Natuurlijk heeft het onderscheid alles te maken met onze inschatting van de mogelijke risico’s en dan vooral het koersrisico. Zoals je weet is beleggen zonder risico niet mogelijk maar we kunnen het wel zoveel mogelijk beperken. Daarom vind je in de Conservative- portefeuille alleen fondstypen met van nature een lager risico. Dat zijn Preferente aandelen, babybonds en bepaalde Closed end Funds. Met name CEF’s, die beleggen in minder risicovolle effecten zoals obligaties en preferente aandelen vind je hier.

Maar je kunt ook nog anders aankijken tegen de verschillen tussen Conservatieve en Advanced, namelijk op basis van “Average Annual Total Return”.

De meeste dividendbeleggers kijken in eerste instantie naar het actuele dividendrendement wanneer ze beleggen in een een fonds uit de voorbeeldportefeuille. Dat is natuurlijk prima en ook het uitgangspunt. Toch is het niet het hele verhaal. Fonds-prestaties kun je ook bekijken op basis van:
Average Annual Total Return; kortweg hierna AATR genoemd.
 
AATR is de gemiddelde jaarlijkse opbrengst (%) van een fonds gemeten over een aantal jaren en bestaat uit koerswinst + dividend

Nu even terug naar de Conservative en Advance porteuille.

Bij “Conservative” zul je meestal zien dat de AATR voor het grootste deel bestaat uit dividendontvangsten en het herbeleggen hiervan. Koerswinst is hier vaak maar een klein deel van de AATR; soms behaal je zelfs helemaal geen koerswinst in een bepaalde periode, maar je ontvangt wel dividend.

Bij de Advanced porteuille is de AATR veel vaker is opgebouwd uit beide componenten dus ontvangen dividend plus koerswinst. Soms is dat zelfs fifty-fifty. En dat is ook logisch. Fondsen zoals BDC’s en REIT’s betalen continu dividend maar tegelijk zie je meestal ook koersstijgingen, zeker gedurende langere/meerjaren periodes. Datzelfde geldt voor CEF’s; met name voor CEF’s uit de Advanced-portefeuille, die hoofdzakelijk in aandelen beleggen die op termijn vaak in koers stijgen. Het komt zelfs voor dat koerswinst het grootste deel uitmaakt van de AATR t.o.v. dividendontvangsten. Je hebt met fondsen uit de Advanced-portefeuille dus gemiddeld een hogere kans op een hogere opbrengst/AATR , maar met wat meer risico op de korte termijn. Hierna zie twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: Gabelli Multimedia Trust (GGT)
Gabelli Multimedia Trust (GGT) is een fonds in de Conservative portefeuille. Je ziet dat de koers de afgelopen 10 jaar niet is gestegen maar zelfs iets is gedaald (van 7.90$ naar 7.48$). Toch is de AATR 10,79% en dat zijn dus alleen dividendinkomsten, die ook zijn herbelegd in dit fonds. Niettemin is de initiële investering van 10.000$ in 2010 in 10 jaar gegroeid naar een waarde van 27.869$.

Voorbeeld 2: Omega Healthcare (OHI)
Bij Omega Healthcare zie je een AATR van 12,75%. Dit (hoge) percentage komt door continu dividendontvangsten én omdat OHI in koers is gestegen gedurende de afgelopen 10 jaar; van 21 naar 34 $.


Wat kunnen we hier nu mee?
Zoals gezegd; wanneer je uitgaat van dividendrendement bij het aankopen van een fonds is dat natuurlijk prima. Wij proberen daarnaast, bij het samenstelen van de portefeuille, ook te kijken naar AATR van de afgelopen jaren. Dit getal geeft vaak een betrouwbare indicatie ook voor prestaties de toekomst.

In normale marktomstandigheden zal de AATR van fondsen uit Conservative-porteuille grotendeels bestaan uit dividend.
Bij fondsen in de Advance porteuille is de kans dat de AATR bestaat uit dividend plus koerswinst aanzienlijk groter.

Wij proberen voor Advanced-porteuille keuzes te maken die voor een deel zijn gebaseerd op een hoge AATR uit het verleden. Dat werkt niet altijd even goed bij het beschouwen van korte looptijden maar vaak wel vaak bij langere looptijden bijvoorbeeld over 5 of 10 jaar. Het streven is om bij Conservative te mikken op een AATR van ca 7-8% gemiddeld over gehele porteuille; bij Advanced is dat 9-10%. En dat lijkt zeker te lukken.
We voegen daarom deze keer een (Tech) fonds toe aan de Advanced-portefeuille met een AATR van maar liefst 23% over de afgelopen 6 jaar.

Opmerking:
We publiceren altijd het AATR-percentage inclusief herbeleggen van dividend, omdat dat voor ons de belangrijkste (spaar)factor is.

Nieuwe video op YouTube

Wil je (nog eens) weten wat “beleggen voor (passief) inkomen” inhoudt en hoe je dat moet doen? Bekijk dan eens deze video op YouTube. En als het je al bekend voorkomt, misschien heb je iemand onder je familie, kennissen of relaties in je omgeving die ook geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de methodiek van hoogdividend- beleggen? Dan is het is het bekijken doorsturen van deze link een eerste stap.
https://youtu.be/dRxKztbmxQc

“Beter beleggen dan de bank” bij “Mijn.beleggen.com”

Graag informeren wij je langs deze weg nogmaals over deze informatieve website. Mijn.beleggen.com is een community voor en door beleggers. Particuliere beleggers kunnen met elkaar communiceren, maar ook met experts van gedachten wisselen over beleggen. De “club” is opgericht door Harm van Wijk en in in recordtijd gegroeid naar ruim 25.000 leden. Talloze experts geven je dagelijks informatie over tal van onderwerpen via webinars, chats en fora.
Beterbeleggendandebank is ook regelmatig te gast bij webinars van mijnbeleggen.com met vanzelfsprekende als onderwerp “beleggen voor inkomen met Amerikaans dividend” en ook met “specials” Misschien ook iets voor jou?

Vragen van Lezers

Wij krijgen vrijwel dagelijks vragen binnen van abonnees over tal van onderwerpen m.b.t hoogdividend-beleggen en de voorbeeldportefeuille. Sommige van deze vragen kunnen van belang zijn voor alle lezers. Daarom selecteren we er regelmatig een aantal, ook deze maand.

Vraag van Dirk (en zie ook de tip)
Ik heb een simpele vraag die echter lastig te beantwoorden is. Ik heb een stamrecht BV en daar een deel van het geld belegd in Amerikaanse aandelen met een hoog dividend. Omdat de BV bij de ABN was ondergebracht ben ik daar ook gaan beleggen.
De keuze van aandelen is daar echter zeer beperkt, waardoor ik niet die hoogdividend- aandelen kan kopen die ik graag zou willen. Ik heb daarom een beleggingsrekening bij Lynx geopend. Zij vragen mij nu om het W-8BEN-E in te vullen. Dat lukt best goed, maar ik heb moeite met de vraag wat de FACTA status van de stamrecht BV is. Hebben jullie hier enige ervaring mee? Ik snap dat ik zelf verantwoordelijk ben voor het invullen maar voor een eenvoudige stamrecht BV zou het toch recht toe recht aan moeten zijn.

Antwoord
Ja dat is ook voor ons niet zo eenvoudig meer om te beantwoorden omdat we al vele jaren een Lynx-account heb en er helaas altijd veel verandert tussendoor bij brokers. Dus ik ben niet actueel op de hoogte van de invullen van bijvoorbeeld een W8-ben formulier.
Niettemin een poging:
Hierbij twee afbeeldingen van een W8 form van een stamrecht BV bij Lynx. Zoals je ziet onder punt 5 lijkt het of je bij “FACTA” moet aankruisen “Passieve NFFL Complete….”

Reactie Dirk
Bedankt voor je reactie. De voorbeelden die je mij gestuurd hebt komen overeen met hoe ik denk dat het ingevuld moet worden. De Lynx helpdesk had ik niet veel aan, zij gaven aan dat ik dat zelf moest bepalen en daar hebben ze ook wel gelijk in. Ik ga het dus ook zo invullen.Verder mijn complimenten voor je werk met betrekking tot het hoogdividend-beleggen. Ik wou dat ik dat 20 jaar geleden had geweten, dan had mijn geld veel meer opgeleverd dan die 10% die het nu heeft gedaan. Maar het is nooit te laat om er mee te beginnen.Verder een tip. Misschien je wel bekend maar ik ben zeer gecharmeerd van de volgende website: https://app.mad-dividends.com/Je kunt een gratis portfolio opvoeren. Geeft je een mooi overzicht en inzicht van je inkomsten, betaaldagen, aandeel waarderingen en nog veel meer.

Vraag van Rob:
Sinds vorig jaar ben ik aan het investeren in de voorbeeldportefeuille. Nu ik een tijdje bezig ben, heb ik de behoefte om ook een leidraad te hebben waarin ik de ontvangen dividenden het beste kan herinvesteren. Is het een idee om in het overzicht te verwerken (bijvoorbeeld op een bepaald moment in de maand) waarin het beste de ontvangen dividenden ge(her-)investeerd kunnen worden? Welk aandeel staat er relatief het beste voor? Herinvesteren is toch de boodschap van jullie aanpak.

Antwoord
Herinvesteren is inderdaad belangrijk wanneer je je rendement op termijn fors wilt opvoeren. Het is lastig om jouw vraag concreet te beantwoorden omdat iedereen anders omgaat met herinvesteren. Mijn suggestie is altijd om dividend te herinvesteren in nieuwe fondsen; dat is goed voor de risicospreiding van je portefeuille. Doe dat, vanwege de kosten, bij een bedrag van minstens enige honderden dollars.Meer fondsen in je portefeuille met minder investering/fonds is altijd veiliger dan weinig fondsen met hoge investering per fonds. Daarnaast is spreiding over diverse fondstypen nuttig. Toewerken naar minimaal ca. 10-20 fondsen is het doel. Vroeg of laat kan er wel eens een fonds “onderuitgaan”, dat is ook beleggen. Met veel fondsen schaadt dat dan nauwelijks. Tot slot kun je daarnaast kiezen voor een fonds met het (hoogste) dividendrendement op dat moment, wanneer je gaat herbeleggen. Maar ik zou primair kiezen voor spreiding.

Binck podcasts

Zoals je weet hebben wij vanuit bbddb een goede relatie met diverse brokers.
Een van deze brokers is Binckbank. Binckbank heeft de opname van een aantal podcasts in de planning.
Een podcast is in feite een radioprogramma/gesprek dat je kunt beluisteren via internet; dus niet live. Wel kan de opname van een podcast worden gefilmd waardoor het gesprek ook via bijvoorbeeld YouTube zichtbaar is.
Binck heeft ons gevraag mee te werken aan een of twee podcasts over (hoog)dividend-beleggen in de VS. Daartoe zoeken wij enige kandidaten in ons abonnee-bestand, die hier eventueel aan mee zouden willen doen.
Het gaat om een interview waarbij alle aspecten van beleggen ter sprake komen, ook de persoonlijke kant zoals “waarom beleg je”, “beleef je er plezier aan”, hoe lang beleg je al”, “wat zijn je goede en slechte ervaringen in heden en verleden” etc. De podcast/kan volledig anoniem worden gehouden v.w.b. jouw identiteit als je dat wilt.
Intussen hebben zich een aantal kandidaten gemeld; zij zijn inmiddels door Binck benadert. Mocht je ook nog belangstelling hebben, laat het weten.

De Voorbeeldportefeuille

Zoals hiervoor al omschreven zien we een herstel-trend bij vrijwel alle fondsen uit de voorbeeldportefeuille; er lijken op dit moment nauwelijks dividend-issues te zijn. Alle dividenden worden gewoon betaald m.u.v. SFL waar een dividendverlaging heeft plaatsgevonden. Daarentegen zien we bij ASG een forse dividendstijging. We brengen wel een paar wijzigingen aan, zowel bij “Conservative” als “Advanced”.

Verwijderd uit Conservative:

Gabelli Equity Trust (GAB)
Jarenlang hebben we, met veel genoegen, Gabelli Equity Trust in de voorbeeldportefeuille gehad. Waarom nu ineens niet meer? Zoals je misschien nog weet heeft Gabelli een zogenaamde 10% dividend-policy. Deze 10 % dividend wordt berekend over de waarde van de bezingen van GAB. Nu is de opgetelde koerswaarde van alle aandelen-bezittingen van GAB lager dan de koerswaarde van GAB zelf. Men spreekt dan over een premie, die momenteel ruim 8% is. Je betaalt in feite dus 8% meer dan de waarde van de bezittingen van GAB.
Het feit dat de markt bereid is om een premie te betalen heeft alles te maken met de kwaliteit van Gabelli fondsen. Toch stappen we eruit omdat voor kopers/bij-kopers de prijs nu te hoog is. Wij vermijden zoveel mogelijk CEF’s waar je een forse premie voor betaalt bij aankoop. De kans op een dividendverlaging (en mogelijke koersdaling) neemt dan toe. Bovendien staat koers op het bijna het hoogste punt van de laatste 52 weken.

Opmerking. Zij die al lang in GAB belegd zijn hoeven natuurlijk niet per se te verkopen. Toch lijkt het vervangen van GAB door HTD nu ook voor hen aantrekkelijk; maar het blijft jouw eigen beslissing.

Toegevoegd bij Conservative:

JHancock Tax-Advantaged Dividend Inc Fund (HTD)
John Hancock is een grote bekende financiële instelling en vermogensbeheerder in de VS, gevestigd in Boston Massachusetts. Naast financiële diensten brengt men een reeks aan fondsen en ETF’s op de markt waaronder HTD.
HTD investeert in aandelen van financiële instellingen en aan de overheid gerelateerde nutsbedrijven, voor de helft in de preferente aandelen. Door in te stappen in deze CEF ben je gespreid belegd in een groot aantal veilige preferente aandelen.
Het fonds heeft een lang trackrecord van continu stijgend dividend en heeft in de afgelopen 10 jaar sterk gepresteerd. De “gemiddelde jaarlijkse total return” over deze periode is 10,75%, opgebouwd uit (herinvesteren van) dividendontvangsten en ca. 30% koerswinst.
Instappen in HTD kan nu extra “plezierig” zijn omdat het fonds te koop is met een korting t.o.v. de waarde van haar bezittingen van ruim 9%. Ondertussen ontvang je een dividendrendement van 8%/jaar dat maandelijks wordt betaald. De (veilige) eigenschappen van dit fonds maken dat we hem toevoegen aan de Conservative Portefeuille.


Verwijderd uit Advanced:

Ship Finance Corporation (SFL)

Zoals we al eerder melden zij we niet meer voornemens om fondsen in de voorbeeldportefeuille op te nemen die rechtstreeks betrokken zijn bij de winning van delfstoffen, met name olie. Juist de markt van olie en gas heeft forse klappen opgelopen dit jaar door Corona maar ook (gelukkig) door alle pogingen om de wereld minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Niettemin willen wij wel realistisch blijven en we onderkennen dat de wereld nog wel jarenlang fossiele brandstof nodig zal hebben waaronder het aanzienlijk schonere LNG-gas.
Bedrijven die zich bezighouden met gas/oliewinning zul je dan ook niet (meer) in de portefeuille vinden zijn maar nog wel firma’s, in transsport en logistiek. Je vindt ze uitsluitend als preferente aandelen zoals Gaslog en Teekay.
Sinds enig jaren hebben wij het Ship Finance in portefeuille, dat schepen verhuurt/least aan ondermeer olie,- en gasbedrijven. Drie van deze schepen zijn boorschepen en verhuurd aan een gas/olie-boor bedrijf genaamd Seadrill. Hier zit momenteel het probleem van SFL en daar hebben we mee te maken. Analisten betwijfelen of Seadrill zijn financiële verplichtingen kan nakomen. SFL is daarom deels aan het herstructureren. Ofschoon SFL al meer dan 15 jaar continu dividend uitkeert en de recente financiële resultaten er op hoofdlijnen prima uitzien, heeft men toch het dividend fors verlaagd met 40%. De markt verwacht dat deze dividendverlaging tijdelijk is. Wij willen daar niet op wachten en verwijderen het fonds uit portefeuille.

Toegevoegd bij Advanced:

BlackRock Science and Technology (BST)

Voor het eerst voegen we Closed end Fund toe van vermogensbeheerder Blackrock. Deze vermogensbeheerder uit New Jersey is de grootste financiële speler in de VS meer dan $700 miljard onder beheer. BlackRock brengt ook een aantal Closed end Funds op de markt waarvan sommige buitengewone prestaties leveren. Dat is niet zo verwonderlijk omdat BlackRock s ’werelds beste vermogensbeheerders aan zich kan binden.
Het gaat om BlackRock Science and Technology (BST). BST investeert in een scala aan High-Tech companies zowel in de VS als daarbuiten en doet dat buitengewoon efficiënt.
Via BST beleg je in fondsen als Apple Inc. Microsoft Corp. Amazon.com Inc. Maar ook in Alibaba, ADR, Tencent, Mastercard Alphabet/Google, Twilio, PayPal etc.
Tech-fondsen betalen gewoonlijk nauwelijks dividend. Via BST kun je toch beleggen in Tech-fondsen met een dividendrendement van momenteel ca 5%. Dat lijkt laag maar dan moet je daarbij realiseren dat een groot deel van het rendement van Tech-fondsen ontstaat door koersstijgingen en nauwelijks via dividend.
BST is pas 6 jaar op de markt en heeft indrukwekkende resultaten laten zien, zoals je ziet in bijgaand plaatje
Je ziet een Average Annual Total Return (gemiddeld jaarlijkse opbrengst van 23%/jaar over de laatste 6 jaar sinds de oprichting. Met veel minder zouden we ook happy zijn. Naast dividendinkomsten dus ook een aanzienlijke koerswinst in deze periode van 20 naar 47$.
Het dividendrendement is relatief laag met ca 5%, maar wordt dus ruimschoots gecompenseerd door koersstijging van BST. Als jij ook gelooft dat dat Tech een groeisector is/blijft dan is dit fond iets voor jou. BST is te koop bij Binck, Lynx en MEXEM.

Opmerking:
Blackrock brengt ook een zusterfonds op de markt te weten Black Rock Science & Technology Trust II: BSTZ. Met dit fonds maak je een nog betere start omdat het fonds te koop is is met een discount t.o.v. de bezittingen van ca 6%. Het fonds is wat onbekender en pas ruim een jaar op de markt. Je kunt dit fonds kopen bij Lynx/MEXEM (opm: en inmiddels ook bij Binck).

Overig Portefeuille nieuws

Liberty All-Star Growth Fund (ASG)
ASG heeft recent aangekondigd het dividend te verdubbelen van 0.13 naar 0.26$. We kunnen op dit moment niet voorzien of deze dividendverhoging blijvend of eenmalig als “kerst-uitkering” is bedoeld. Niettemin een mooi fonds met een prima trackrecord.