Tijd is geld

Vaak gaan mensen er ten onrechte van uit dat beleggen voor inkomen uit dividend risicovoller is dan beleggen voor koerswinst of andere vormen van beleggen. Beleggen voor inkomen is daarom nooit echt populair geweest in Nederland/België en zelfs niet in Europa. Waarom niet? Dat is eigenlijk niet duidelijk, of misschien toch wel?

In Europa kun je nu eenmaal als dividendbelegger nauwelijks beschikken over de ruime dividendmogelijkheden zoals in de VS. We spreken in dit verband vaak over de Amerikaanse dividendcultuur.
Meestal wordt dividend betaald op zogenaamde waarde-aandelen. Dat zijn aandelen van gevestigde bedrijven met een forse beurswaarde en een ruime cashflow om dividend te kunnen betalen. Dit in tegenstelling tot groei-aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die weinig of geen dividend uitkeren en hun inkomsten investeren in verdere groei. Met dergelijke aandelen zul je het moeten hebben van koerswinst op termijn als dat lukt. Overigens zie je de combinatie van beide ook wel.

In control
Maar, zoals je weet, betekent “beleggen voor inkomen ”gewoon cash”. Wanneer jouw dividendstroom op gang is, kun je er rekeningen van betalen of herbeleggen om jouw inkomen verder te laten groeien. Dat kost wel tijd natuurlijk.
Tijd (verloop) wordt vaak gezien als negatief. Je wordt ouder, ook wanneer je jong zou willen blijven. Bovendien gaat tijd vaak ongemerkt voorbij totdat je het gaat merken en je pensioendatum nadert. Maar tijd is wel de bondgenoot van inkomen-beleggers.
Op termijn kun je genoeg “sparen via dividend” en wanneer je het t.z.t. nodig hebt kun je er (deels) van leven. Het kost dus tijd wanneer je planmatig toe wilt werken naar een spaarbedrag via (herbeleggen van) dividend. Aan de andere kant kan het ook wel hard gaan, zeker wanneer je al een tijdje op gang bent en ook regelmatig wat nieuw geld toevoegt. Samengestelde interest heet dat of ook wel Einsteins 8ste wereldwonder.
En, met continu cash-inkomsten via dividenden ben jij wel in control als je je aan spelregels houdt. Elk ontvangen dividend is van jou en kun je omzetten in extra rendement of besteden.

Welk rendement is te behalen met hoogdividend-beleggen?
Ook als dividendbelegger willen we graag koerswinst meepakken wanneer dat kan; de opzet van de Advanced-portefeuille is hier deels op gebaseerd. Voor ons is koerswinst niet het primaire doel, maar wel waarschijnlijk op langere termijn, dus een bijkomend voordeel.
De afgelopen tijd hebben we daarvan geprofiteerd. Wie, bijvoorbeeld tijdens onze webinars, de AATR-percentages volgt, ziet dat veel HD-fondsen in de tijd ook aanzienlijk koerswinst behalen. AATR is de gemiddelde jaarlijkse totale opbrengst van een fonds (dividend + koerswinst + herbeleggen) over xx jaar.
Je kunt een aantal mooie voorbeelden zien bij Frequently Asked Questions (FAQ).

Defensief
Als inkomensbelegger hoef je je dus maar op één ding te concentreren namelijk (de groei van) jouw inkomstenstroom via continu dividend. Ondertussen pak je vaak koerswinst gewoon mee.  Dividendbeleggen is daarom defensief, de tijd werkt in je voordeel.
Daarom kun je rustig met vakantie gaan of een tijdje een beleggings-pauze nemen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over jouw portefeuille. Dat is een groot voordeel ten opzichte van beleggers die via kopen en verkopen van aandelen een inkomen moeten genereren. En je kunt geleidelijk toewerken naar een planbaar einddoel.

Al met al: Tijd is geld, ook voor dividendbeleggers!