Twee soorten beleggers

Er zij twee soorten beleggers. Zij die er energie uit halen dagelijks de koersontwikkelingen volgen, een app bij de hand hebben en het mogelijk zelfs zien als een (serieuze) hobby.

Het andere type belegger belegt in feite omdat hij geen andere uitweg ziet om zijn vermogen beter te laten renderen dan bij de bank. Of om een kapitaal te laten groeien omdat de bank geen rente meer geeft. Deze beleggers vinden beleggen eigenlijk minder leuk, maar doen het uit noodzaak of ze laten het doen. Dit type belegger is ver in de minderheid in Nederland zeker t.o.v. de VS.

Dit is de reden waarom ik het boek ‘Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen’ heb geschreven.

Immers, tijdens het grootste deel van ons werkzame leven concentreren we ons op ons inkomen. Hoeveel betaalt een baan, een uitkering of pensioen. Dat is de reden waarom er zoveel persoonlijke financiële producten zijn ontwikkeld zoals lijfrentes, pensioensparen, banksparen, etc. Jouw inleg wordt dan ook belegd, maar je krijgt er op termijn weinig voor terug. En, je bent ook nog eens gebonden aan strenge regels en een vast inkomen/bedrag/uitkering wordt niet gegarandeerd.

Banken en vermogenbeheerders indoctrineren particuliere beleggers met het feit dat de marktwaarde van je portefeuille de belangrijkste maatstaf is voor jouw beleggingsprestaties. Media en marktgoeroes praten uitsluitend daarover en de meeste beleggers volgen dat ook. Prijzen/koersen van allerlei fondsen en indexen, zoals de AEX, S&P 500, NASDAQ staan altijd vol in de belangstelling in alle media. Koers- en indexfluctuaties worden op de voet gevolgd en als nieuws gebracht.
Daarom is het geen wonder dat particuliere beleggers zijn gaan geloven dat beursindexen en koersontwikkelingen de belangrijkste factoren zijn om je op te concentreren bij het beheren van hun eigen portefeuilles.

Waarom gebruikt iedereen koersstijgingen/dalingen als primaire prestatiemeting? Het korte antwoord is: men heeft geen keus. De vermogensbeheersector heeft een gemeenschappelijke en makkelijk te begrijpen standaard nodig. Markt- en koerswaardering is de standaard, ongecompliceerd, gemakkelijk berekend en direct beschikbaar. Vermogensbeheer is een zeer concurrerende sector en professionele geldbeheerders moeten zichzelf constant bewijzen en hun waarde rechtvaardigen tegenover klanten, hun investeringscomités, hun raden van bestuur of wie het ook is die de beslissing neemt over hoe hen te “belonen”. Dan is een simpele meetmethodiek is essentieel.

Als ik een portefeuillemanager in een perfecte wereld zou zijn en de standaard zou kunnen kiezen waarop ik geëvalueerd zou willen worden, zou ik ervoor kiezen om te worden beoordeeld op hoe snel en consistent ik de inkomstenstroom van mijn klanten zou laten groeien op basis van hun portefeuille; niet op hoeveel de marktwaarde van de portefeuille groeit.

En dat is precies wat we beogen met hoogdividend-beleggen, maar dan wel zelf doen!