Hoe weet ik of mijn broker de bronbelasting goed berekent?

Als ontvanger van Amerikaans dividend betaal je bron/dividendbelasting. Dankzij het belastingverdrag tussen Nederland en de VS betaal je als Nederlandse belegger in Amerikaanse dividendaandelen gewoonlijk 0% of 15% bronbelasting, afhankelijk van het type aandeel.

Zo betaal je voor REITS, BDC’s en CEF’s altijd 15%. Bij Preferente aandelen (prefs) is dat meestal ook 15%. BIJ Babybonds is dit gewoonlijk 0%. Deze laatste is namelijk vrijgesteld van bronbelasting omdat het dividend wordt gezien als rente. Dat is ook logisch omdat men een vaste (rente/dividend) uitkering betaalt op basis van een vaste uitgiftewaarde van de bond (meestal 25$). In onze Voorbeeldportefeuille staat dat precies aangegeven per aandeel.

Normaal gesproken heb je daar geen omkijken naar, want dan houdt de broker het juiste bedrag bij je in. Maar dat gaat niet altijd goed. Met name zie je grote verschillen in de (initiële) afhandeling van bronbelasting bij preferente aandelen en babybonds. Je betaalt dan soms onterecht 15, 30 of zelfs 37%.

Feit is dat Babybonds met 0% moeten worden belast ongeacht van welk type bedrijf ze afkomstig zijn. Dit geldt dus ook voor bonds van bedrijven als (M)LP (Master) Limited partnerships, REIT’s, BDC’s etc. uit de voorbeeldportefeuille.

Wanneer een broker hogere tarieven toepast moet je daar direct bezwaar tegen maken. En laat je niet afschepen door iemand van een helpdesk die beweert dat het anders zit, want dat is pertinent onjuist.

Waar vind je betaalde bronbelasting?
Je kunt de ingehouden bronbelasting vinden via het dashboard van de broker.

Lynx:
Gewoon inloggen via lynx.nl. Je komt dan in accountmanagement. Klik vervolgens op Reports>Tax documents>Statements.
Hier zie je Activity en klikt dan op pijltje naar rechts. Vul de periode in. Je kan de resultaten dan bijvoorbeeld als pdf downloaden. Bijna onderaan vind je de Belasting en het totale Dividendbedrag.

Mexem:
Ongeveer zoals bij Lynx

Overigens kun je ingehouden bronbelasting vaak verrekenen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Tags: broker, bronbelasting