Wanneer ontvang ik mijn dividend?

Als dividendbelegger heb je te maken met vier verschillende data die betrekking hebben op (de koop van) jouw aandeel en het tijdstip van uitbetalen van dividend.

Declaration-date
Dit is de datum waarop een bedrijf de details van het aanstaande dividend annonceert. Men kan ook voor meer (aanstaande) maanden/kwartalen het dividend bekend maken. De bekendmaking heeft meestal plaats via een persbericht.

Ex-dividend-date
Dit is de datum waarop je het aandeel in bezit moet hebben om recht te hebben op het dividend. Zo niet dan moet je wachten op de eerstkomende pay-date (een maand of kwartaal later).

Record date
Dit is de datum waarop jouw broker bekend moet zijn met het feit dat jij het aandeel in bezit hebt. Hier hoef je normaliter niet op te letten De record-date valt enige dagen later dan de ex-dividend date.

Pay date.
Dit is de datum waarop het dividend daadwerkelijk wordt betaald en vervolgens op jouw broker-rekening verschijnt.

De bottom-line is dat je het aandeel in bezit moet hebben vóór de ex-dividend-date om het dividend op de aanstaande pay-date, enige weken later, tegemoet te kunnen zien. Koop je het aandeel na de ex-divividend-date dan moet je wachten op de eerstvolgende pay-date.