Actueel: 25 april 2019

Inleiding

Dividendbeleggen en met name hoogdividendbeleggen in de VS komt ook steeds meer onder de aandacht van financieel adviseurs/planners en dat is een goede zaak. Juist Financiële Planners (FP) zouden meer op de hoogte moeten zijn van de voordelen van dividendbeleggen als alternatief voor het verkrijgen van meer rendement op je vermogen of spaargeld.

Misschien maakt jij ook regelmatig gebruik van de diensten van Financieel Planners (FP) en dat kan heel nuttig zijn. FP’s zijn adviseurs die jouw financiële situatie in kaart brengen en je vervolgens adviseren over eventueel te nemen stappen in relatie tot jouw doelstellingen.

Tijdens de diverse levensfases zul je altijd geconfronteerd worden met (financiële) vragen en wensen en je dan, eventueel met hulp van een FP, afvragen of je deze wensen in vervulling kunt laten gaan en zo ja hoe en wanneer.

Nederland kent enige duizenden financieel adviseurs/planners; deze zijn werkzaam bij een financiële instelling, adviesbureau of als zelfstandige.

Sinds 2013 mogen financieel adviseurs/planners geen commissie meer ontvangen over diensten/producten van derden, die men adviseert of verkoopt. Financiële planners/adviseurs werken sindsdien op uur/factuur/abonnement basis.

Jouw FP en beleggen?

Helaas beschikken de meeste Financiële Planners nauwelijks over kennis van (hoog)dividendbeleggen en kunnen je daarover dus niet adviseren. Dat is jammer want zo mis je belegging/spaarmogelijkheden met aanzienlijke hogere opbrengsten tegen vergelijkbare risico’s. Voor wat betreft sparen en/of beleggen beperkt hun advies zich helaas meestal tot het inleggen van je geld in een beleggingsfonds van je bank, of misschien om het te stallen bij een (dure) vermogensbeheerder. Veelal wordt zelf-beleggen door FP’s zelfs afgeraden gezien de potentiele risico’s.

De situatie in de VS

Hoe anders is deze situatie in de VS waar beleggen met de paplepel wordt ingeven. Dividendbeleggen is in de VS is de meest populaire vorm van beleggen en wordt door miljoenen Amerikanen gezien als de meest eenvoudige en rustige wijze om te sparen en vermogen op te bouwen. Bovendien kun je het eenvoudig zelf doen en de overheid werkt er aan mee.

En Amerikanen weten dat dividend de meest bepalende factor is voor het succes van hun beleggingsresultaat.

Beter beleggen dan de bank en Financieel Planners

“Beter beleggen dan de bank” (bbddb) probeert daarom meer Financiële Planners kennis te laten maken met deze effectieve wijze van sparen en beleggen met een gemiddeld jaarlijks (dividend)rendement van wel 8-12 % per jaar. Dit wordt ook wel inkomensgericht beleggen genoemd zoals je weet.

Dus niet wachten tot een fonds in koers stijgt maar onmiddellijk maandelijks of per kwartaal inkomen genereren uit je belegging/investering.

Bij “Beter beleggen dan bank” ontstaan intussen steeds meer plezierige contacten met FP’s. Daarom zijn we een Ambassador-programma gestart.

Bbddb Ambassador

Financieel Planners kunnen bbddb-Ambassador worden. Zij kunnen daarmee kennis vergaren/vergroten op het gebied van hoogdividendbeleggen en daarmee hun dienstverlening op het gebied van sparen en beleggen aanzienlijk verbreden.

Hoogdividendbeleggen kan op deze wijze ook een essentiële factor zijn/worden binnen jouw financiële planning wanneer je gebruik maakt van een FP. Mocht jouw adviseur nog niet over deze kennis beschikken dan kan bbddb daarbij helpen.

Hoe word ik bbddb-ambassadeur?

Kennis op het gebied van (hoog)dividendbeleggen bied je, als FP, aanzienlijke meerwaarde bij het adviseren van jouw relaties. Wanneer jij dat ook denkt onderzoeken we samen of een ambassadors-rol voor jou van toepassing zou kunnen zijn en hoe je daar kunt komen. Daarbij zal het duidelijk zijn dat jouw kennis op het juiste niveau moet zijn/komen. Wil je er meer van weten?

Een bezoek aan een (gratis) informatieavond kan de eerste stap zijn!

Ook kunnen we in overleg een bijeenkomst plannen voor jouw eigen relaties.

Of vraag naar alvast naar “Ambassador-informatie” via info@beterbeleggendandebank.nl.

Een Ambassador bij je thuis?

Wens je in alle rust te praten over je financiële situatie en de mogelijk rol van dividendbeleggen daarbij, dan kunt je via bbddb een FP vinden die ruim voldoende kennis heeft van (hoog)dividendbeleggen in de VS. Eventueel kan bbddb daarbij assisteren. Wil je er meer van weten of gebruik maken van een bbddb-Ambassador, laat het ons weten; wij leggen alvast het contact voor je.

Closed end Funds (CEF), hoe moet je er naar kijken?

De voorbeeldportefeuille bevat talloze Closed end Funds; je weet wel, fondsen die in 2018 in de ban zijn gedaan door de EU en waarvan de meeste niet meer bij Europese/Nederlandse brokers kunnen worden gekocht, omdat er geen Nederlandstalige bijsluiter beschikbaar is.

Dit type fondsen kan alleen worden gekocht via een Amerikaanse broker. Dit blijft heel jammer, zoals ik al eerder schreef, want CEF’s zijn gemaakt voor inkomens-investeerders en bieden veelal maandelijks constant dividend. Een bizarre maatregel heb ik het vaak genoemd en daar blijf ik bij. Gelukkig lukt het of af en toe toch nog om een CEF op te nemen in de portefeuille die wel via een Nederlandse broker kan worden gekocht.

CEF’s: wanneer wappert de groene of rode vlag? Opmerking:

Wanneer je geïnteresseerd bent in de achtergronden van CEF’s is onderstaande mogelijk interessant en leerzaam. Zo niet dan kun je dit artikel overslaan. Dit onderwerp komt overigens ook uitgebreid aan de orde bij de workshops

Ook bij CEF’s kan een rode vlag gaan wapperen maar wanneer? Elke CEF heeft alleen bezittingen (assets) in de vorm van effecten zoals aandelen, obligaties of een mix. Daarbij heeft elke CEF zijn eigen markt-specialisme. Zo zijn er CEF’s die aandelen/obligaties etc. bezitten van bijvoorbeeld top 100 ondernemingen, of fondsen/effecten in specifieke marktsegmenten zoals energie, emerging markets etc. De VS telt ca 600 CEF’s, alle met een eigen beleggingsbeleid.

Een CEF is dus zelf een soort beursgenoteerd bedrijf met uitsluitend bezittingen(assets) in de vorm van andere fondsen/effecten.

Met vergelijkt CEF’s dan ook vaak met ETF’s (Exchange Trade Funds) die ook een bepaalde index/markt volgen.

Enige verschillen tussen CEF’s en ETF’s.

  • ETF’s zijn goedkoop omdat ze (automatisch) een index volgen.

CEF’s worden meestal actief gemanaged en maken dus hogere kosten (voor jou onzichtbaar).

  • Een EFT wordt verhandeld tegen de Net Asset Value (NAV), de werkelijke waarde van de bezittingen. Een CEF wordt vaak met een premie of discount aangeboden t.o.v. NAV (zie verder).
  • CEF’s werken vaak deels met extra leverage (geleend geld) en aanvullende optie- strategieën voor meer rendement.
  • Een CEF heeft daardoor meestal een aanzienlijk hoger dividendrendement dan een vergelijkbare ETF, maar de koers kan meer fluctueren.

CEF’s bieden dus vaak een veel hoger dividendrendement dan ETF’s meestal tussen 6 en 12%. Toch kan bij een CEF een rode vlag gaan wapperen waardoor mogelijk een dividendverlaging in de pijplijn zit, met veelal een koersdaling tot gevolg.

Net Asset Value (NAV); wat is het?

Het is van belang om bij een CEF niet alleen te kijken naar de marktprijs/beurskoers maar juist naar de zogenaamde Net Asset Value (NAV). Dit is de werkelijke waarde van de bezittingen van de CEF; deze is dagelijks te volgen. Als een CEF bijvoorbeeld 10 fondsen bezit waaronder bijvoorbeeld Microsoft, Amazon etc. dan wordt de NAV dagelijks berekend aan hand van de actuele beurskoersen van deze fondsen op dat moment.

Nu is de NAV heel vaak niet gelijk aan de beurskoers van de CEF zelf.

Als de NAV lager is dan de beurskoers spreekt men van een korting(discount) t.o.v. de koers van de CEF zelf; wanneer hij hoger is van een premie (premium)

Voorbeeld (d.d. 24 april 2019):

Liberty All-Star Equity (USA)

Koers: 6.38 $   NAV: 6.71 $                 Premium/ Discount: – 4.92%

De koers van het fonds is lager dan de NAV; je koopt dus in feite de assets van deze CEF tegen een lagere prijs/koers dan de werkelijker waarde. Je koopt met een korting van 4.92%.

NAV-gegevens van CEF’s worden dagelijks gepubliceerd.

Wanneer je een CEF-aandeel koopt tegen discount van bijvoorbeeld 10% dan koop je in feite alle fondsen (assets) die de CEF bezit met een korting van 10%. Stel dat een CEF bijvoorbeeld Microsoft (MS) in bezit heeft dan verkrijgt je indirect het MS-aandeel tegen 10% korting t.o.v. wanneer je het MS-aandeel zelf rechtstreeks zou hebben gekocht. Gratis geld dus?

Dit geldt alleen wanneer je een CEF koopt met een discount t.o.v. de NAV en dat is heel vaak mogelijk. Na verloop van tijd zie je deze discount meestal weer verminderen; de koers van de CEF stijgt dan weer en dat is logisch. Soms slaat discount zelfs om in een premie. Dan betaal je meer dan de beurskoers van MS op dat moment bij aankoop van de CEF.

Het kopen van een CEF met een (forse) discount is meestal een aanrader omdat er een redelijke kans is op koersstijging naast het continue dividend.

Omgekeerd is het ook een aanrader om een CEF te verkopen als de koers te sterk is opgelopen (premium) tot ver boven de NAV-waarde.

Betaalbaarheid dividend CEF

De betaalbaarheid/continuïteit van dividend is gebaseerd op de werkelijke waarde van de bezittingen van een CEF en niet op de koers van de CEF.

Voor blijvende betaalbaarheid van het dividend zou je dus eigenlijk moeten kijken naar het dividendrendement op basis van de NAV en niet op basis van de (dag) koers. Helaas tonen vrijwel alle websites het dividend op basis van de werkelijke dagkoers, dan doen wij ook in de voorbeeldportefeuille.

Onderliggend kijken wij wel naar het dividendrendement op basis van de NAV en daarmee trachten we te beoordelen of het dividend redelijk is en dus betaalbaar blijft. Een CEF die (te) veel dividend betaalt t.o.v. zijn NAV zal vroeg of laat het dividend moeten verlagen. Het toevoegen of verwijderen van een CEF uit de portefeuille heeft dus meer aspecten dan het dividendrendement op zichzelf op dat moment.

Pimco als voorbeeld

Je kent Pimco als de grootste obligatiebelegger ter wereld. De Pimco CEF’s zijn zeer bekend en gewild; er bestaan ongeveer 20 verschillende.

Pimco verlaagde recent het dividend (yield) op enige van haar CEF’s (die wij overigens niet in portefeuille hebben) onder andere PGP en PHK.

Voor beide fondsen werd een super-premie betaald van resp. 56% en 47% van NAV. T.o.v. de NAV-waarde bedroeg het dividendrendement bijna 16%. De NAV is de wekelijke waarde van de bezittingen en om daarover 16% rendement te realiseren is bijna onmogelijk, zelfs met veel leverage (geleend geld). Recent moest Pimco dus wel het dividend op beide fondsen verlagen met als gevolg ook een koersdaling.

Vuistregels

Bij het kopen/verkopen van CEF’s zijn daarom een aantal vuistregels van belang:

  • Koop een CEF zo mogelijk met een discount.
  • Koop een CEF onder-, of op gemiddelde koers van afgelopen 52 weken.
  • Koop een CEF met een NAV- yield van onder de 11-12 %.
  • Overweeg verkoop een CEF als deze regels niet (meer) gelden.

Het volgen van deze vuistregels betekent ook meestal kans op koerswinst en een grotere zekerheid op de stabiliteit van het dividend voor de langere termijn. Uitsluitend kijken naar het huidige dividendrendement is dus niet altijd zaligmakend voor een CEF. Wil je het oppervlakkig wel zo bekijken dan is meestal is een dividendrendement van 8-10% t.o.v. de beurskoers een redelijk veilige richtlijn. Deze vuistregels hanteren wij zo veel mogelijk bij het opnemen/verwijderen van CEF’s in de voorbeeldportefeuille. Natuurlijk zijn er meer variabelen zoals de kwaliteit van het management en de marktomstandigheden.

Baby Bonds, een korte update

Ook dit keer voegen we een babybond toe aan de portefeuille. Voor hen die nog niet precies weten wat babybonds zijn nog even een geheugensteuntje. Babybonds zijn beursgenoteerde schuldbewijzen (obligaties). Ze worden in kiene coupures aangeboden zodat ze ook bereikbaar zijn voor particulieren.

Babybonds worden uitgeven tegen veelal kleine (nominale) waarden van 25, 50 of 100$. Vandaar de naam babybonds. Houders van babybonds komen pas als laatste “in de problemen” wanneer de uitgevende partij onverhoopt in de (financiële) problemen raakt; dus pas na gewone en preferente aandeelhouders. Babybonds vormen daardoor een van de veiligste beleggingen. De opbrengt van een babybond is in feite rente, dus geen dividend. Daarom betaalt je geen bronbelasting en is de (kwartaal) uitkering geheel netto.

De afloopdatum (maturity date) van een babybond kan wel 2 tot 100 jaar zijn. Bonds met een einddatum tussen nu en 10 jaar blijven meestal rond hun uitgiftekoers schommelen ook bij veranderde markt(rente) omstandigheden. Voor de maturity-date kunnen babybonds van de markt worden gehaald na een bepaalde datum (first call date). je ontvangt je geld/lening dan terug tegen de nominale waarde van de bond plus rente.

De Portefeuille

De modelportefeuille wordt ook dit keer uitgebreid met een babybond.

Daarmee komt het totaal aantal babybonds op drie en wordt de spreiding van de porteuille nog effectiever met in totaal 7 verschillende type fondsen. Regelmatig krijgen wij vragen over de beschikbaarheid van fondsen bij specifieke brokers; dat speelveld verandert nog wel eens. Het lijkt erop dat de meeste van onze lezers een account hebben bij Binckbank, DeGiro of Lynx.

Helaas kunnen wij niet altijd zien of een bepaald fonds bij alle brokers te koop is. Daarom zijn uw reacties/inputs altijd welkom en delen we die graag met andere abonnees. Wel kunnen we constateren dat, v.w.b. de beschikbaarheid van fondsen, Binckbank meestal gemiddeld wat beter scoort dan DeGiro.

De portefeuille is op zichzelf stabiel en dat geldt eveneens voor vrijwel alle dividenden m.u.v. NCZ, die het dividend onverwachts heeft verlaagd.

Voor het overige zijn alle dividenden constant gebleven. Toch gaan we een bekend fonds verwijderen uit de portefeuille te weten een van de twee Pimco fondsen namelijk PDI.

Allianz GI Convertible & Income Fund II (NCZ)

Allianz heeft recent het jaardividend van NCZ verlaagd. Het dividend stond jarenlang op 0.69$ en is verlaagd naar 0.54$ een daling van ruim 13%. De koers is daardoor ook omlaag gegaan. Dit maak het fondsen bij uitstek geschikt voor instappers omdat twee dividendverlagingen op rij bij CEF’s bijzonder zeldzaam zijn. Het dividendrendement bedraagt nu ruim 10%.

Callon Petroleum Co 10% Pref Perp CPE-A

Callon Petroleum heeft recent een bedrijfsonderdeel verkocht en aangekondigd met de opbrengst deze pref van de beurs te gaan halen; wanneer is niet precies duidelijk. Dat is jammer want we hebben jarenlang genoten van een zeer stabiel fonds met een hoge en stabiele dividenduitkering. Je zou het fonds nu kunnen verkopen maar je kunt ook wachten tot het fonds “vanzelf ”uit je portefeuille verdwijnt. Je ontvangst dan automatisch 50 $ per aandeel plus het laatste dividend.

Portefeuille wijzigingen

De voorbeeldportefeuille wordt deze maand licht aangepast als volgt.

Verwijderd

PIMCO Dymamic Income Fd (PDI)

De voorbeelportefeuille bevat twee fondsen van Pimco te weten

PIMCO Dynamic Credit and Mortgage Income fund (PCI) en PIMCO Dymamic Income Fd (PDI) Beide fondsen investeren op hoofdlijnen in dezelfde markten.

Beide fondsen hebben we al lang zeer succesvol in portefeuille en vele van onze relaties eveneens. De koers is de laatste jaren gemiddeld aanzienlijk gestegen en de dividendbetalingen zijn zeer constant met soms zelfs een extra dividendbetaling aan het einde van het jaar. Helaas zijn beide fondsen niet meer te krijgen via Nederlandse brokers. Echter; in het licht van bovenstaand artikel over CEF’s gaan we PDI verwijderen uit de portefeuille; de rode vlag wappert. Dit doen we omdat de voorbeeldportefeuille is bedoeld voor “instappers en bijkopers”.

Wij achten PDI nu niet mee geschikt voor instappers. De reden is de recente koersstijging tot bijna het hoogste punt van de laatste 52 weken. Bovendien is de premie t.o.v. NAV om het fonds te kopen sinds december ruim verdubbeld van 7% naar 16%. Het fonds is dus te duur geworden en uitsluitend beschikbaar tegen een forse premie t.o.v. de NAV. Zij die het fonds bezitten zouden kunnen overwegen om het fonds daarom te verkopen; het heeft geen haast maar toch…. Pimco heeft immers recent om deze reden ook het dividend op andere CEF’s verlaagd. Voor het zusterfonds PCI staan de seinen voorlopig nog op groen dus deze laten we in portefeuille.

Toegevoegd

MFA Financial Inc 8% (MFO)

MFO is een babybond uitgeven door MFA Financials. MFA is een Real Estate Investment Trust. De Reit investeert in allerlei vormen van onroerend-gerelateerde financiële producten zoals hypotheken. Het hoofdkantoor van MFA is gevestigd in New York. MFA zelf wordt de laatste tijd door analisten als een “buy” gekwalificeerd gezien de financiële stabiliteit en positieve resultaten. Rentebetalingen op deze babybond worden gezien als zeer veilig te meer daar het bedrijf ook gewoon dividend uitkeert en dividend op een preferent aandeel. De rentebetaling op de bond heeft altijd de hoogste prioriteit bij eventuele problemen.

De afloopdatum van deze bond (maturity date) is pas is 2042; de zogenaamde “1e call date” was in april 2017. Dit betekent dat men de bond van de beurs zou kunnen halen en je 25$ per bond ontvangt. Er zijn geen aanwijzingen dat dit aanstaande zou zijn. Met betaalt 0.50 $ per kwartaal dus 2$ per jaar belastingvrij Het rendement is momenteel 7.7I% netto.