Vroeg beginnen met beleggen

In de VS kent men nauwelijks ouderdomsvoorzieningen. Om die reden zijn er in de VS veel spaar/pensioenmogelijkheden gecreëerd die werken op basis van beleggen, met name via dividendbeleggen. Voor veel Amerikanen vormt regulier dividend uit een beleggingsportefeuille de basis voor hun pensioen. Ze creëren hun eigen pensioenpot(je). Maar niet alleen voor pensioen. Ook kunnen ze het geld op elk moment gebruiken voor andere dingen, wanneer zij dat willen.

Dan kun jij ook, maar: wel zo vroeg mogelijk beginnen! Beleg consequent een deel van jouw verdiende inkomen en herbeleg het dividend.

Zo creëer je een sneeuwbaleffect. Je begint op een hoge heuvel en laat hem zo lang mogelijk naar beneden rollen; hij wordt steeds dikker. We hebben het dan over een beleggingsstrategie. Daarmee word je niet snel rijk, maar het is wel effectief.

Als je eenmaal een portefeuillewaarde van een ton bereikt, begint een beleggingsportefeuille substantieel dividendrendement te genereren. Bij een rendement van 10% zo’n 800 euro per maand. En als je consequent blijft herbeleggen, wordt het steeds minder nodig om “inkomsten uit werk” te gebruiken om je portefeuille verder te laten groeien.

Als jonge belegger lijkt het in eerste instantie een “mission impossible” om 100.000 dollar/euro te bemachtigen. Je hebt immers je inkomen primair nodig voor ander zaken. Gezin, onderwijs, huisvesting, auto etc. Toch kan het, door maandelijks een bedrag te besteden aan het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Via hoogdividend-beleggen in eigen beheer, gaat dat zelfs aanzienlijk sneller dan beleggen via een pensioen/spaarrekening elders en met nauwelijks kosten.

Het vereist wel discipline, en misschien minder uitgeven. Op de website www.berekenhet.nl kun je je eigen strategie makkelijk doorrekenen. Je kunt bijvoorbeeld becijferen dat je jouw eerste ton kunt bereiken in ca 15 jaar o.b.v. een startkapitaal van 2500 euro en vervolgens 250 euro per maand.

Hoe jonger je begint, hoe sneller jouw sneeuwbal gaat rollen. Maar je moet het wel zelf doen.