Wachten of (bij)kopen?

Nu het hoogtepunt van de corona-pandemie langzamerhand voorbij lijkt, zien we dat de beurzen intussen een recordhoogte hebben bereikt (en weer wat zijn teruggevallen). Beurzen zijn duidelijk vooruitgelopen op de snelle economische ontwikkelingen die voor de rest van dit jaar en verder worden verwacht.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn?

Misschien wel voorlopig, maar het is eveneens aannemelijk dat er binnen afzienbare tijd een correctie optreedt. Je weet namelijk dat correcties van 10-20% gemiddeld één keer per twee jaar voorkomen. Je zou daarom kunnen besluiten om je investeringen op dit moment wat te beperken en te wachten tot dat de beurzen een beter instapmoment bieden.

Een hoger dividend is dan je beloning en koersherstel na een correctie geschiedt ook meestal binnen 1-2 jaar. Dubbel voordeel dus.

Aan de andere kant is zo’n instapmoment op de langere termijn niet zo belangrijk als dividendbelegger. Het kiezen van het juiste instapmoment blijft nu eenmaal zeer lastig en moeilijk in te schatten. Als dividendbelegger ga je voor periodiek herbeleggen van je dividend om daarmee het aantal dividend-betalende aandelen te laten groeien. Als je dat consequent volhoudt, ben je verzekerd van meer inkomen op termijn zonder alleen te speculeren op koerswinst. En als dividendbelegger blijft de kans op koerswinst altijd op termijn aanwezig.