Wat brengt 2024?

2023 was opnieuw een hectisch jaar. De rente steeg maar door (tot recent), een (nieuwe) oorlog in het midden oosten brak uit en de angst voor verdere inflatie beheerste de markt. Toch zien we nu een duidelijke opleving van het beurssentiment. Ook zien we in deze tijd van het jaar veel voorspellingen over 2024, hoewel niemand een glazen bol heeft. Hoe kunnen we verder profiteren, wanneer we er vanuit gaan dat de rentestijging voorbij lijkt en enige rentedalingen waarschijnlijk zijn in 2024?

We zagen dat veel fondsen in 2022 en 2023 “in de uitverkoop” waren en soms ook nog zijn. Dat gold met name voor REITs maar ook deels voor Prefs. Maar wanneer je toen bent ingestapt heb je wel mooi dividendrendement kunnen vastzetten voor de toekomst. Dan kan nog steeds, ondanks de beursrally van de laatste weken.
Want het sentiment voor 2024 is positiever. Daar is de beurs al deels op vooruitgelopen in de afgelopen weken. Laten we eens kijken wat de komende maanden voor ons in petto zou kunnen hebben.

Zoals je weet gebruiken wij zelden de methodiek van technische analyse, d.w.z. voorspellen op basis van grafische patronen. Maar om een aanstaande markttrend te voorspellen, zou het kunnen. Kenners van deze methodiek zijn het meestal eens wanneer sprake is van “omgekeerd hoofd-en-schouder-patroon”; een bullish-signaal uit het boekje.
Het hoofd/schouderpatroon is een patroon waarmee je het koersverloop met vrij grote zekerheid kunt voorspellen. Het wordt ook wel het omkeerpatroon genoemd. Dat wil zeggen dat de trend (stijgend of dalend), na vorming van dit patroon omslaat. De grafiek laat een omgekeerd hoofd/schouder patroon zien.


De dalende trend is voorbij en de nieuwe trend is stijgend. Dat zien we nu gebeuren. De beursstijgingen van de laatste weken waren dan ook niet verrassend voor veel (technisch)analisten en betekenen het einde van een bearmarkt. Veel voorzichtige beleggers worden weer actief.
Volgens veel experts zal deze trend zich voorlopig voortzetten, tenzij we slecht economisch nieuws krijgen.

Bedenk daarbij wel dat de stijging van de S&P-500 dit jaar met 25% grotendeels wordt veroorzaakt door slechts zeven fondsen, de zogenaamde “magnificant seven” (Apple, Amazon, Alphabet, NVIDIA, Meta, Microsoft, and Tesla). Zonder deze zeven fondsen zou de S&P slechts met 6% zijn gestegen.

Toch overheerst voorlopig het positieve sentiment t.g.v. dalende inflatie en (misschien) rente. Ook blijkt het Amerikaanse bedrijfsleven goed te anticiperen op de hogere rentes. We hopen dat de experts gelijk krijgen in 2024. Voorlopig kun je nog steeds veel aandelen-koopjes vinden die een hoog dividend uitkeren.