Herhaalt de geschiedenis zich?

De geschiedenis herhaalt zich; dat is een bekende uitdrukking. Geldt dat ook voor gebeurtenissen m.b.t. beleggen? Het antwoord is: vaak wel.

In 2008 en 2020 hadden we de grote beurskrachs, te weten de banken-, en de Coronacrises. Daarna konden de (Amerikaanse) aandelenmarkten herstellen dankzij “gemakkelijke geld” van de Amerikaanse Centrale Bank (FED). En nu de FED de rente verhoogt en de massale obligatieaankopen tijdens de pandemie afbouwt, zullen aandelenkoersen voor een periode van vele jaren hieronder lijden. Dat is wat de markt denkt, maar is dat zo?

De laatste periode van renteverhogingen in de VS liep van eind 2015 tot medio 2019 (oranje lijn)

De huidige situatie doet denken aan deze periode. Beleggers die zich aan het begin van deze renteverhogingscyclus richten op de Amerikaanse S&P 500 werden beloond met mooie winsten. In die periode was het rendement van S&P 500 12,7% op jaarbasis (de blauwe lijn). Dat is zelfs veel beter dan de gemiddelde lange termijnstijging van de S&P van 8% op jaarbasis. Na een langzame start, waarbij de mark werd beheerst door “Fear, Uncertancy and Doubt” (angst, onzekerheid en twijfel) deden aandelen het dus prima tijdens de laatste renteverhogings-periode.

We zien nu eveneens angst en twijfel bij veel beleggers, die daarom hun aandelen hebben verkocht ondanks sterke economische “fundamentals”. De werkloosheid in de VS is op een historisch dieptepunt en loonstijgingen op een historisch hoogtepunt. We moeten dus gewoon wachten maar geduld wordt op termijn beloond. De FED heeft deze keer de rente sneller verhoogd. Dus is er een behoorlijke kans dat de renteverhogings-periode sneller achter de rug is, misschien al over een jaar. Dat zou betekenen dat de markt eind 2022 begin 2023 stabiliseert.

Tijdens de periode 2015 – 2019 hadden beleggers in de eerste paar maanden verlies op hun portefeuille. Maar na drie en een half jaar was dat ruimschoots gecompenseerd. We zien dat bijna alle fondstypen in die periode een AATR (gemiddelde jaarlijkse opbrengst) lieten zien van boven de 10% – 12% /jaar op basis van herbeleggen van dividend. En men kon goedkoop dividendaandelen bijkopen in die periode door de lagere koersen. Verkopen van fondsen bleek niet nodig.

De geschiedenis gaat zich waarschijnlijk herhalen. Nu instappen betekent een grote kans op aanstaande koerswinsten en een hoger dividendrendement. Vasthouden aan de HD-dividendstrategie, dat is wat we doen. Geen paniekverkopen en later weer instappen. Dat is namelijk waarom 90% van de beleggers geld verliest op de beurs; timen werkt niet.

Continu stabiel dividend van kwalitatief goede fondsen en bedrijven; dat blijft de basis.