Wat is een goed instapmoment?

De laatst tijd zijn we gewend geraakt aan de combinatie van de stijgende koersen en dividenden, we gaan het mogelijk als vanzelfsprekend beschouwen. Toch moeten we de komende tijd gaan oppassen. Wat omhoog gaat, zal ook eens stagneren of dalen, al of niet tijdelijk. Dat is voor dividendbeleggers natuurlijk minder problematisch, omdat dividendrendementen vervolgens weer stijgen, maar toch….

De huidige hosanna-stemming kan niet altijd zo doorgaan. Er zal eens een correctie komen waardoor koersen zullen dalen en dividendrendementen weer zullen stijgen. Communicerende vaten dus. Waarom zou je daarom je koerswinst niet eens verzilveren en investeren in een ander fonds met ongeveer hetzelfde dividendrendement of hoger? “Van winstnemen is nooit iemand armer geworden” is de uitdrukking. Na verkoop vervolgens herinvesteren in een ander dividendaandeel is soms verstandig, maar herinvesteren hoeft natuurlijk ook niet onmiddellijk. Je kunt rustig eens een tijdje wachten op een goed instapmoment van een ander fonds.

Wat is dan een goed instapmoment? Dat blijft lastig; je weet immers nooit wat het beste koopmoment is. Maar een vuistregel kun je als dividendbelegger wel gebruiken. Vaak blijkt een goed instapmoment te zijn wanneer je kunt kopen op een koers die (aanzienlijk) lager is dan de hoogste koers van het laatste jaar. Daarvoor kun je altijd het 52-weeks koersgemiddelde opzoeken van het betreffende fonds, wat overal wordt gepubliceerd. Heb je dus een fonds verkocht met winst, dan kun je het aankoopmoment van een nieuw fonds hierop (deels) baseren. Vaak kun je dan hetzelfde dividendrendement behalen maar natuurlijk over een hogere investering dan voorheen. Maar soms moet je misschien even wachten op het juiste instapmoment. Altijd blijft het advies echter: investeer geleidelijk in de tijd.