Wereldwijde dividenden blijven groeien

We hebben er eerder op gewezen o.a. tijdens webinars; wereldwijde dividendbetalingen blijven maar groeien. Een bekend rapporteur van deze ontwikkeling is de Amerikaanse vermogensbeheerder Janus Henderson. Tijdens de pandemie-beurskrach in maart 2020 werden dividenden hier en daar (tijdelijk) gestaakt of verminderd, ook in zeer beperkte mate bij sommige fondsen in onze Voorbeeldportefeuille. Na de pandemie hebben dividenden zich in recordtempo hersteld en zijn zelfs nu hoger dan ooit.

De wereldwijde dividenden waren nog nooit zo hoog als in het eerste kwartaal van 2022; ze blijven daarmee een betrouwbare bron van inkomensgroei.

Overal groeiden dividenduitkeringen met dubbele cijfers. Alle sectoren doen eraan mee: de grootste stijging zien we in de olie- en mijnbouwsector. Ruim 80% van de bedrijven wereldwijd keerden meer dividend uit dan een jaar geleden.

Verreweg het grootste deel van de wereldwijde dividendbetalingen zien we in de VS, bijna 45% (ca. 700 miljard dollar). Bijna alle Amerikaanse bedrijven uit de S&P index verhoogden hun dividend. Maar liefst 99% van de Amerikaanse (dividendbetalende) bedrijven deden dit of hielden het dividend stabiel. 

Uiteraard moet je in deze barre tijden afwachten of die positieve tendensen aanhouden. Maar tot nu toe blijven de Amerikaanse dividenden volledig op peil.