Een blogbijdrage van een van onze Ambassadors: Theo Wiegel. Hij geeft in zijn bijdrage een beeld van de internationale ontwikkelingen en beleggingskansen.
Je hoeft als belegger niet heel diep in het nieuws te duiken om te kunnen bedenken hoe de vlaggen op macro-economisch terrein er op dit moment voorstaan. Er zijn veel berichten en rapporten die wijzen op een toename van de risico’s en er zijn maar weinig berichten en uitspraken waar je optimistisch over kan worden. De afgelopen weken hebben de Wereldbank en het IMF bijvoorbeeld al laten weten dat de wereldeconomie misschien iets verbetert, maar dat de getallen van nu nog steeds echt duidelijk onder die van een paar jaar geleden liggen.
Niet verrassend natuurlijk. We kunnen iedere dag lezen wat er in de Oekraïne en het Midden-Oosten aan de hand is, wat er met de ontwikkeling van de mondiale uitstaande schuldenposities gebeurt, hoe de politieke tegenstellingen binnen veel landen snel scherper worden, hoe het internationale financiële stelsel kwetsbaar blijft en wat er in China allemaal speelt. Om maar een paar grote processen te noemen die allemaal afzonderlijk al een negatieve impact op de internationale economie (kunnen) hebben. Voor alle duidelijkheid. Al deze processen kunnen ook nog allemaal met een sisser aflopen, maar dan moet wel echt alles, maar dan ook alles meezitten en, nog belangrijker, blijven meezitten.
Voor beleggers is de belangrijkste vraag wat dit allemaal voor de rente gaat betekenen. De discussies in de media hebben primair betrekking op het wel/ niet verlagen van de korte rente, maar voor de economie is de lange rente natuurlijk veel belangrijker. En die wordt toch bepaald door a) de inflatie en b) het risicobesef. De inflatie is weliswaar duidelijk gedaald i.v.m. een jaar geleden, maar heeft toch weer de neiging iets op te lopen. Niet zo verrassend want de energieprijzen gaan eerder weer wat omhoog dan omlaag en alle overeengekomen loonsverhogingen gaan natuurlijk verrekend worden in de prijzen. Het risicobesef is een moeilijker verhaal. Dat wordt eigenlijk bepaald door het vertrouwen wat de grote spelers hebben in een goede afloop van bijvoorbeeld de bovengenoemde ontwikkelingen. Als het vertrouwen daarin onder druk komt te staan, gaan de risico-opslagen omhoog. En je kunt zelf bedenken wat dat kan betekenen voor economieën (particulieren/ bedrijven/ banken/ andere organisaties) die werkelijk drijven op geleend geld. Herfinancieringen iemand? Met de extreem lage lange rente van de afgelopen jaren kon er niet veel misgaan, maar dat verhaal is aan het veranderen. Of u dat nu leuk vindt of niet.
Wat voor de lange rente van toepassing is, speelt ook een belangrijke rol in de valutaontwikkelingen. Ook hier kijken de grote spelers naar de risico’s en pijnpunten van de betreffende economieën. En in situaties dat er geen landen echt positief uitspringen is er altijd nog het ‘safe haven’-argument. Waar is mijn geld uiteindelijk het veiligste?
Kort antwoord: in de VS. Het is daar absoluut geen rozengeur en maneschijn, maar de VS heeft wel de diepste en breedste financiële markten. Mochten er echt problemen ontstaan, dan beweegt het geld die kant op. Maar zoals BBddB al vaker schreef. We zitten al enige jaren met deze soms hectische omstandigheden, maar het dividend blijft komen, zeker in de VS.
Korte conclusie: Vanuit een macro-economisch perspectief bekeken, lijkt het verstandig de komende tijd wat voorzichtig te beleggen zoals in de Conservatieve Portefeuille.
Tot slot nog even dit. Los van de beleggingen in de conservatieve portefeuille heb ik zelf aandelen gekocht van TORM Plc, (TRMD) op koers $ 33,6. TORM is een van de grootste producttanker maatschappijen met ongeveer 95 tankers. Door de problemen in het Midden-Oosten zijn de tarieven voor hun tankers, voornamelijk LR1 en LR2, flink omhooggeschoten. TORM betaalde de afgelopen kwartalen $1,46 per aandeel dividend, wat een dividendrendement oplevert van 17%. Na de derde kwartaalresultaten en de vooruitzichten leek dit dividendbeleid voor 2024 niet meer haalbaar, maar met de ontwikkelingen van de afgelopen maand ziet het er naar uit dat het dividendrendement toch ruim boven de 12% gaat uitkomen. Risico en rendement toch aardig in evenwicht lijkt mij.