Recent vond weer de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway plaats. Je weet wel, het bedrijf van super-belegger belegger Warren Buffet en zijn onafscheidelijk maat Charlie Munger. Samen zijn ze meer dan 185 jaar oud. De bijeenkomst duurt een heel weekend en wordt georganiseerd als een festival. Daarom wordt het wel het “Woodstock van Beleggers” genoemd, waarom?
Berkshire Hathaway is een Amerikaans conglomeraat uit Omaha, de grootste stad in de Amerikaanse staat Nebraska; ver weg van de grote financiële centra. Berkshire is het 6e grootste bedrijf ter wereld. Afgelopen kwartaal maakte men een winst van maar liefst $35.5 miljard dollar.
Het conglomeraat bezit een groot aantal deelnemingen in bedrijven, o.a. in de financiële-, de transport- en energiesector. Berkshire Hathaway heeft ook een fors belang in bijvoorbeeld The Coca-Cola Company en Apple. In de afgelopen decennia heeft Berkshire Hathaway laten zien dat het een van de grootste “wealth-creators” ter wereld is o.b.v. een relatief eenvoudige beleggingsstrategie, in combinatie met geduld.
Voor Nederlandse/Europese begrippen is de jaarlijks aandeelhoudersvergadering van Berkshire, o.l.v. Warren & Charlie, ondenkbaar v.w.b. de entourage van de bijeenkomst. Beide heren zijn al meer dan 50 jaar de bestuurders van het bedrijf. De bijeenkomst heeft plaatst in Omaha, de woonplaats van Warren Buffet. De hele stad staat in het teken van de drie-daagse bijeenkomst. Tienduizenden bezoekers komen vanuit de hele wereld om het “festival” mee te vieren. Hele gezinnen maken er een uitje van, ook met de kinderen. Hoezo is beleggen saai?
In de VS wordt beleggen immers met de paplepel ingegoten, omdat je daar grotendeels (financieel) voor jezelf moeten zorgen inclusief je oude dag. En dat geschiedt veelal via beleggen. Voor veel Amerikanen en buitenlandse bezoekers is dit dan ook hét beleggings-event van het jaar en veel meer dan dat. Het feest is voor alle leeftijden en je vindt er alles wat je niet op een aandeelhoudersvergadering zou verwachten. Er zijn winkels, een beursvloer met bedrijven, sportwedstrijden zoals een halve marathon, excursies in/rond Omaha (o.a. naar het huis van Warren Buffet), restaurants, muziek etc.
Natuurlijk komen velen met name voor de sessies die Warren en Charlie verzorgen en die vaak gepaard gaan met veel humor. Ook veel andere kopstukken uit het bedrijfsleven komen een kijkje nemen.
De aandeelhoudersvergadering heeft daarmee het meest weg van een festival.
Maar wel altijd met een serieuze ondertoon.
Wat zei hij?
Meestal komen de heren met enige opvallende uitspraken/zienswijzen tijdens het event. Zo bekritiseerde Warren Buffet het management van veel banken in de VS. Hij sprak over zwak management, slecht anticiperen op veranderende omstandigheden die veel banken op de rand van de afgrond brengt of zelfs daar overheen. Hij betoogde dat regulering in de bankensector belangrijk is, maar dat ook de overheid beter moeten communiceren met het Amerikaanse publiek om het vertrouwen in het financiële systeem te waarborgen en verdere potentiële bankruns te voorkomen. Dat is, volgens Warren, vooral relevant in de 21e eeuw, omdat digitaal bankieren het voor klanten veel makkelijker maakt om geld/deposito’s van de ene bank naar de andere te verplaatsen.
Ook wees hij er op dat investeren in Fixed-Income securities nu nog aantrekkelijker is dan voorheen. De hoge rente maakt dat veel van dergelijke securities een hoog vast inkomen bieden.
Warren Buffet maakt er nooit een geheim van hoe hij te werk gaat. De basis blijft beleggen in kwalitatief hoogwaardige (groei)bedrijven wanneer ze te koop zijn voor een aantrekkelijke instapprijs om vervolgens (heel) lang rustig te blijven zitten, ondanks welk beurssentiment dan ook.
Het is algemeen bekend dat Warren Buffet houdt van dividend. Talloze posities die Berkshire al jaren in portefeuille heeft, leveren een fortuin aan dividend op. Berkshire heeft bijna 50% van Apple in handen, goed voor bijna 800 miljoen dollar aan dividend vorig jaar. Ook Coca-Cola betaalt hem enorme (groeiende) dividendbedragen. Veel van zijn wijsheden/uitspraken zijn beroemd omdat ze in één zin uitleggen hoe het werkt. Deze bijvoorbeeld:
If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die