Zo begin je met hoog dividend beleggen

Als je zelf voortdurend met hoog dividend beleggen bezig bent, zoals wij, ben je soms wel een geneigd een aantal zaken bekend te veronderstellen. Maar voor de nieuwkomers kan dat soms overkomen als abracadabra. Dat is de reden dat we onlangs een speciale workshop voor beginners in het leven hebben geroepen. Daar beginnen we bij het begin van beleggen in hoog dividend aandelen. Op de pagina Academy meer daarover.

En dat is ook de reden dat we in deze blog de eerste stappen om zelf te gaan beleggen in hoog dividend aandelen nog een keer op een rij zetten.

En voor we daarmee beginnen: je kunt het helemaal zelf als je daar de tijd voor wilt uittrekken. Je hebt er echt geen bank of vermogensbeheerder bij nodig. En als je daar wat hulp bij nodig hebt (of niet veel tijd), bieden we de nodige tools.

In het kort de eerste stappen:

Lees alle informatie op de homepage van beterbeleggendandebank.nl. En lees ook de pagina ZELF BELEGGEN. Dan verken je om te beginnen alvast de mogelijkheden.

Bestel eventueel het boek ‘Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen’ (via de website of bijvoorbeeld bol.com). Als je eerst wilt weten wat je dan kunt verwachten, bekijk dan het inkijkexemplaar met de inhoudsopgave en de introductie.

Als je zover bent, open je bijvoorbeeld een account bij Lynx (of Mexem of Interactieve brokers). Je kunt eventueel deze link gebruiken, dan betaal je bij Lynx geen transactiekosten voor je eerste ‘investeringen’. Mocht je al een account hebben bij Saxo of DeGiro, dan kun je daar helaas niet zo heel veel mee als het gaat om beleggen in de VS in hoog dividend fondsen. De meeste fondsen zijn er niet te krijgen.

Je kunt als beginner een abonnement nemen bij ‘Beter beleggen dan de bank’. Je krijgt dan de fondsen te zien die in aanmerking komen voor hoogdividend beleggen, met uitgebreide achtergrondinformatie. Dergelijke fondsen leveren gemiddeld zo’n 8 tot 10 procent rendement (ofwel dividend). Hier kunt je zien wat het actuele rendement is.
Bij het Active Income Plan heb je meer keus – zo’n 50 fondsen – uit kansrijke (typen) hoog dividendfondsen. Het is wat meer werk, maar de opbrengst is wat hoger.

Als je broker-account geregeld is, kun je direct beginnen. Zoek bij je broker het fonds op, bijvoorbeeld aan de hand van de Fondscode of de naam van het fonds (check dat je de goede hebt want namen van fondsen kunnen op elkaar lijken). Koop vervolgens om te beginnen een bescheiden aantal aandelen (bijvoorbeeld voor €1000 – €2000 per fonds). Daarmee krijg je het wat in de vingers. Wacht tot je ziet dat het eerste dividend is bijgeschreven. Sommige fondsen doen dat iedere maand, andere ieder kwartaal. Dat staat aangegeven in de Voorbeeldportefeuille die bij jet abonnement hoort.
Breid vervolgens in de maanden daarna je aandelenportefeuille heel geleidelijk uit en spreid je investeringen daarbij over verschillende soorten fondsen.

Je kunt het dividend gebruiken om nieuwe hoog dividend aandelen te kopen om zo een kapitaal op te bouwen voor later. Of je kunt het terugboeken naar je eigen bankrekening als extra inkomen.